miércoles, 6 de junio de 2012

Gravat al cervell

El gravat.

El gravat és una tècnica per reproduïr el mateix dibuix molts cops... encara que existeixen tècniques de gravat que només reprodueixen una obra, ja que la matriu del dibuix es va canviant a mida que es va desenvolupant l'obra. Però bàsicament el gravat es va crear per tenir moltes còpies d'una obra, amb una sola matriu. 

La matriu és on serà el dibuix treballat a la superfície i sempre s'ha de pensar que treballem a l'inrevés i que el dibuix s'imprimirà completament voltejat. 

Les tècniques diverses: 

La xilografia

La xilografia és el dibuix reproduït a partir d'una matriu de fusta. Es veien molts cops, els nervis de la fusta i el seu propi dibuix a la reproducció al paper. Aquesta tècnica utilitza el que no s'ha buidat com a negre i el que s'ha buidat anirà sense tinta.

Un exemple de xilografia és aquest gravat d'un eclipsi, de la biblioteca de Nuremberg i el posterior pintat d'aquest. 
La litografia

Aquesta tècnica recupera el cent per cent del dibuix fet en llàpis. És molt representatiu d'aquesta tècnica, la textura de "gra" que s'aprecia amb la obra estampada al paper.  


El coure com a suport

Amb aquest vídeo veiem moltes tècniques barrejades alhora de fer un gravat i el resultat absolutament impressionant. La superfície es gratada directament o es col·lo
Totes les planxes s'han de llimar per treure-li les vores, ja que podria trencar el paper.

Vuidat

En la pràctica haviem de rascar la planxa de coure fent solcs amb burís i amb "rodetes", per fer foradets petits, per després omplir aquests forats i solcs de tinta i passar-ho tot pel "tòrcul", per veure el resultat.

Ara bé, quan comences a treballar a sobre la superfície te n'adones de que rellisca molt i és, gairebé impossible guixar allà per fer un dibuix... així que em vaig liar "la manta al cap" i vaig començar a gratar, com si no hi hagués un demà, com si hagués tingut una premonició del que passaria a última hora: que no podriem veure els nostres treballs acabats, gràcies a la vaga d'estudiants... bé... no, no, estic amb tantes ganes de saber com haura quedat, que he fet un muntatge i tot, amb Photoshop... crec que no era exactament això, però em puc fer a la idea.
Rascat amb burill
Muntatge de Photoshop

A l'esquerra s'aprecien bastant els detalls, més inclús que el dibuix de la dreta... 

Aiguafort

Després de realitzar el "rascat" amb burill, vaig escollir fer un aiguafort amb vernís tou. 

La tècnica:
El vernís tou s'estova amb calor i es diposita a sobre de la planxa cobrint-ho totalment. Després es grata amb una punta que no grati el fons (això importa poc) i es dibuixa. Es pot calcar un dibuix i així, el sobrant del vernís es queda al paper o es pot gratar directament. Jo vaig escollir això últim i se'm van fer "pilotetes" de vernís. És el que té el vernís.
La planxa de coure es submergeix en àcid (àcid corhídric) i crea un solc on no hi ha el vernís.
Per últim, es neteja amb aiguarràs per treure tot el vernís tou i es posa tinta al solc que s'ha creat per passar-lo pel "tòrcul".

Com que ho hem pogut fer, he fet trampes i he creat amb Photoshop el que possiblement sigui el resultat.

Amb vernís tou
Muntatge de Photoshop...
sortirà semblant?


No he fet una fotografia del solc que ha deixat l'àcid perquè crec que no paga la pena i no es veu pràcticament res.

Atenció a la lluna! M'he tornat a equivocar! XDDUns últims apunts, i ja acavo. 

L'últim enllaç el dirigiré cap a aquesta web: www.educathyssen.org  i el seu canal a YouTube, ja que trobo que és molt didàctica i t'engresca a provar tècniques noves (encara que sabem que després et surtirà el que et surtirà..., tot sembla fàcil als vídeos!).

Per últim i ara sí, per acabar, vull dir que ha sigut un autèntic plaer seguir aquestes classes. He aprés moltíssim sobre tècniques pictòriques i de gravat. He aprés els problemes i les facilitats que donen algunes tècniques que suma o resta valor a l'hora d'avaluar i analitzar una obra d'art. I per això ens estem preparant, no?

1 comentario:

 1. ...traigo
  ecos
  de
  la
  tarde
  callada
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  COMPARTIENDO ILUSION
  CARMINA
  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...
  ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE EXCALIBUR, DJANGO, MASTER AND COMMANDER, LEYENDAS DE PASIÓN, BAILANDO CON LOBOS, THE ARTIST, TITANIC…

  José
  Ramón...


  ResponderEliminar